1. generation  Næste


1. Peder Dyrskjøt er født omkring 1440 og døde omkring 1500 i en alder af ca. 60 år.

Peder blev gift med person, hvis navn pt. er ukendt.

Hans børn:

+ 2 M    i. Jørgen Pedersen Dyrskjøt er født omk 1473 i Ditmarsken og døde omk 1534 i Papistiske Oprør 1534 i en alder af 61 år.

   3 M    ii. Claus Pedersen Dyrskjøt .

   4 M    iii. Peter Pedersen Dyrskjøt .

forrige  2. generation  Næste



2. Jørgen Pedersen Dyrskjøt er født omk 1473 i Ditmarsken og døde omk 1534 i Papistiske Oprør 1534 i en alder af 61 år.

Jørgen blev gift med Janiche Jørgensdatter Dyrskjøt Finche, datter af Jørgen Finche og Janice Meyer. Janiche er født omk 1480 i Flensborg og døde omk 1534 i Flensborg i en alder af 54 år.

Deres børn:

+ 5 M    i. Peder Jørgensen Dyrskjøt blev født omk 1520 i Dithmarschen, Ditmarsken, Tyskland, døde omk 1570 i Vinkel Hove Lemvig i en alder af 50 år, og blev begravet i Hove kirke.

   6 M    ii. Jacob Dyrskjøt .

   7 M    iii. Jørgen Jørgensen Dyrskjøt .

   8 M    iv. Christoffer Jørgensen Dyrskjøt .

   9 M    v. Jesse Jørgensen Dyrskjøt .

   10 M    vi. Sten Jørgensen Dyrskjøt .

forrige  3. generation  Næste



5. Peder Jørgensen Dyrskjøt blev født omk 1520 i Dithmarschen, Ditmarsken, Tyskland, døde omk 1570 i Vinkel Hove Lemvig i en alder af 50 år, og blev begravet i Hove kirke.

Peder blev gift med Maren Larsdatter Høst, datter af Laurs Pedersen Høst og Mette Nielsdatter. Maren blev født omk 1525 i Lemvig amt, døde omk 1570 i en alder af 45 år, og blev begravet omk 1570 i Hove kirke.

Deres børn:

   11 K    i. Mette Pedersdatter Dyrskjøt .

   12 M    ii. Jørgen Pedersen Dyrskjøt .

+ 13 M    iii. Laurs Pedersen Dyrskjøt blev født i 1560, døde den 18 Jan. 1644 i Nørresundby, Kær, Ålborg, Denmark i en alder af 84 år, og blev begravet den 18 Jan. 1644 i Orum, Dronninglund, Hjørring, Denmark.

forrige  4. generation  Næste





13. Laurs Pedersen Dyrskjøt blev født i 1560, døde den 18 Jan. 1644 i Nørresundby, Kær, Ålborg, Denmark i en alder af 84 år, og blev begravet den 18 Jan. 1644 i Orum, Dronninglund, Hjørring, Denmark.

Notater: Slaget i Sundby

Under svenskekrigene i 1643 var der igen krig. Svenskerne angreb Danmark fra henholdsvis Tyskland og Skåne. Der var ingen krigserklæring givet og jylland blev derfor hurtigt indtaget da man ikke var klar til krig. Det sidste der skulle indtages af jylland var som det er naturligt Vendsyssel. Her havde man samlet en hær af utrænede vendelboer, hvoraf en af lederne var bonden Lars Dyrskjøt som var 84 år. Han døde under slaget sammen med 600-700 mand der blev slagtet af erfarne soldater i Nørresundby. Svenskerne kom gående/ridende over isen på Limfjorden ledet af general Wrangen. Omkring 95% af bønderne i bondehæren døde eksemplificeret af at der ud af de 30 der startede ud fra Hjørring kun var 2 der overlevede.

Forinden havde svenskerne indtaget skansen i Hals og de havde hørt at bondehæren i Nørresundby havde planer om at angribe svenskernes position på Hals Skanse.

----------------------------------------------------------------------------------

kilde: Peter Anderson og Marion Jensen 2010 - En vendelboslaegt i 450 år

Lars Pedersen Dyrskiøt flyttede i året 1599 ind på kronens gård, Ågård, i Ørum sogn. Inden da havde Lars Pedersen Dyrskiøt blandt andet været i tieneste hos admiral Peder Munk, hvor han var i 13 år. Herefter blev Lars ridefoged i Ålporghus Len og kom endelig i 1599 til Ørum som delefoged til Ålborghus og Hammelmose. Lars Pedersen Dvrskiøt, der i daglig tale hed Lars Skiøt, var saledes oldebarn til den Peder Dyrskiøt, der faldt ved slaget i Ditmarsken i år 1500.

LARS PEDERSEN DYRSKJØT

(Delefoged og bonde i Ørum, 1560 - 1644)

"I Aaret 1599 kom en Mand ved navn Lars Pedersen Dyrskiøt til at bo i Kronens Gaard Aagaard i Ørum Sogn, den gang er Jerslev, nu i Dronninglund Herred, og ved samme Tid (1599 - 1601) blev han gift. Denne Mand, som nu slog sig ned her, var født i Vinkel i Hove Sogn ved Lemvig den 25. December 1560 som Søn of Peder Jørgensen Dyrskiøt og Maren Larsdatter Høst og tilhørte på fædrene side en fra Ditmarsken stammende Slægt." (G. Østergaard, Vendsvsselslre Årbøger, bind VI, 1925 - 261

Ågård 1 Ørum var en enestegård, hvilker vil sige, at den lå alene uden for landsbyfælle- sskabet. Gården var så stor, at den kunne brødføde flere familier og blev senere delt i fire gårde. Ved matrikuleringen i 1812 ?k de fire delgårde numrene 1 - 4.

Som delefoged var Lars Dyrskiøt ofte involveret i sager, der kom for herreds-tinget. Lars er utallige gange nævnt i Tingbogen for Jerslev Herredsting. Af disse referater fremgår det, at han i daglig tale kaldtes Lars Skøt.

Her bringes et lille udvalg af referater fra tingbogen. Lars Skøt skulle sam kongelig foged tage sig af mange slags opgaver:

27.1 .1631

* Paul Andersen på husbondens tiener Jens Skrædder ved Stavad på den ene side og
Laurs Skør på hr Jens Olufsen I Tolstrup proestegard hans vegne pa den anden side stod for tingsdom angående den tvist og uenighed imellem dem om Otte Klausen: lærdom, og de bevilgede sagen opsat 14 dage, hvis de ikke I mellemtiden bliver forligt

12.3.1631

* laurs Skøt på husbonds vegne fremæskede vidner til drabet, så sandemændene med
god samvittighed kunne gøre ret. Søren Madsen i Stenum vidner, at Anders Povlsen Kæltring løb rundt på Tise marked og spurgte, om der ingen diævle var, som ville slås med ham med en ladt bøsse æskede han Hermand Jensen sigtede og skød på ham men ramte ikke. Så bøjede Anders sig pegede på sin rumpe og bad Hermand skyde derind, men Hermand ville ikke skyde men undveg. sa ladede Anders bøssen igen, og Hermand var nødt til at værge sit liv

31.4.1631

* Laurs Skøt I Ågård på Christen Povlsen I Ørum og hustru Maren Tomsdatter deres
vegne. Peder Nielsen i Hellevad på hustru Bodil Tomsdarters og på hendes bror Laurs Tomsen i Lem deres vegne Jens Laursen I Lem på hustru Mette Tomsdatters vegne gav dem afkald for arv efter sl Oluf Tomsen, Mette Tomsdarters afgangne husband, som boede og døde i Ørum

* på Otte Skeels vegne anmodes laurs Skøt, som er KM lensmands foged, at tage sig af
sagen, så morderen og røveren kan udstå rettens dom



23.6.1631

* Laurs Skøt på Jørgen Ornings vegne og herredstogden Peder Jensen i kornum forbød
alle at sælge øl eller brændevin ved tinget

3.3.1636

* Poul Andersen på husbondens tiener Jens Skrædder ved Stavad på den ene side og
Laurs Skøt på hr Jens Olufsen I Tolstrup præstegård hans vegne på den anden side stod for tingsdom angående den tvist og uenighed imellem dem om Otte Klausens Lærdom, og de bevilgede sagen opsat 14 dage, hvis de ikke i mellemtiden bliver forligt

25.5.1643

* Laurs Skøt på Hans Sørensen, KM tolder i Ålborg og regnskabsprovst over Vendelbo
stift, hans vegne stævner Peder Simonsen i Vrensted Anders Laursen sst og Christen Jensen i Vestergard sst, som har Vrensted kirkes tiende i fæste, for dom, da de ikke iflg KM brev har ydet afgiften af denne tiende. De bar bevise, at den er betalt, eller de har torbrudt fæstet af tienden. opsat 6 uger

Den 23. november 1643 er den da 33 år gamle Lars Skøt nævnt for sidste gang:

23.11.1643

* på Gunde Langes vegne. synsmænd har været med delefoged Laurs Skøt hos alle KM
tienere til Ålborg slot. de kunne ikke se, at der hos nogen kunne gro impetræer eller humlekuler

----------------------------------------------------------------------------------

Mindesten i Skanseanlæget efter Lars Dyrskjøt

Blodbadet i Sundby.

År 1644 havde svenskerne invaderet Danmark. Vendelboerne samledes ved Sundby ( Nørresundby ) som så mange gange før, når der havde været fjender i landet. Svenskerne var kommet sydfra, hvor de havde erobret Holsten, og stod nu i Aalborg den 18 januar. Den svenske oberst Wrangel sendte sine kamptrænede soldater over den frosne fjord mod de svagt udrustede og utrænede bønder. Det blev et kæmpe blodbad der kostede mellem 600 og 700 vendelboer livet, også en af lederne Lars Dyrskjøt. F.eks. overlevede kun 2 ud af de 30, som Hjørring by havde sendt. En anden kendt leder, Jens Høeg fra Vang overlevede.

----------------------------------------------------------------------------------

Mindesten for Lars Dyrskjøt I Skanseparken øverst oppe i Nørresundby er rejst en bauta for én frihedskæmper blandt mange, der op igennem tiden har kæmpet på dette sted. Hans navn var Lars Dyrskjøt, en 84 årig bonde fra Aaraad i Ørum. Han var de vendsysselske bønders fører og samlede her vendelboerne for at hindre svenskerne i at gå over fjorden, og her i dette område gav han sit liv. Det var d. 18. januar 1644. Den svenske general Wrangel og hans tropper lå ved Aalborg slot. Fjorden var frosset til og man ventede deres overgang hvert øjeblik. Endnu før daggry blev Lars Dyrskjøt hentet på Aagaard af nogle bønder. Han græd, da han tog afsked med sin hustru. Det var som om han var klar over, at han ikke skulle vende tilbage. Kort efter at Lars Dyrskjøt var nået til Nørresundby, begyndte svenskerne overgangen. Først satte rytterne over fjorden i fuld fart. Bagefter fulgte fodfolket. De vendsysselske bønder kunne ikke stå for modstanden og måtte trække sig tilbage. Lars Dyrskjøt lagde sig ind i en have, hvorfra han skød tre svenskere, men så stormede en anden svensker ind på ham: - Vil du have pardon? Råbte han. \endash Nej, svarede Dyrskjøt og ladede sin bøsse. Det gik så hurtigt, at han fik en finger slået af. I samme øjeblik blev han skudt af svenskeren. Lars Dyrskjøt var den slags dansker, som vi kender som frihedskæmper fra andre krige. Det er på grund af hans ukuelige sind, han mindes og derfor blev der d. 5. maj 1950 rejst en bauta for ham på det sted, hvor han så ned over fjorden mod fjenden på den anden side. Bautaen, som skal minde om fortidens mod og bedrifter, har følgende indskrift af Hans Poulsen: Lars Dyrskjøt, f. 1560; faldt ved Nørresundby d. 18. Januar 1644. I svare Landsens Nød / Da Spær og Skanse brast / Stod her Lars Dyrskjøt fast / og fandt sin Død. Som Fjordens Vand vil Tiden rinde/ Men fast i Sten staar god Mands Minde. Rejst af Sundby-Folk og Historisk Samfund 1950. Skanseparken, Skansen, Skanseanlægget, Wallensteins Skanse, Clements Skanse er nogle af de navne som park- og fæstningsanlægget har fået igennem tiderne. Parken er på ca. 4,5 ha. Området er offentligt parkområde med bl.a. staudehave og en spændende naturlegeplads. Op igennem tiderne er folk strømmet hertil for at nyde de mange arrangementer der foregik her. Grundlovsmøder, skydekonkurrencer, festarrangementer, tivoli, skøjtebane m.m., og ikke mindst udsigten til fjorden når man ville se solnedgangen, eller solopgangen pinsemorgen. Udsigten mod Aalborg er jo også fantastisk og mod vest limfjordsøen Egholm. I klart vejr kan man længere mod vest se Nibe og toppen af Aggersundbroen. Selve skanseanlægget syner ikke af meget i dag, eftersom det blev tilplantet i 1860'erne. Skansen blev anlagt med udgangspunkt i Sundby Bjerg (Sukkertoppen), som var byens højeste punkt (51 m) og derfor havde en militærstrategisk betydning, hvorfor den tyske feltherre Albert von Wallensteins tropper forskansede sig deroppe under den tyske kejsers besættelse af Jylland. Senest i forbindelse med 2. verdenskrig blev anlægget taget i anvendelse til krigsformål. Skanseparken er i dag et multifunktionelt grønt område med vigtige udsigtspunkter og det stjerneformede Skanseanlæg og bunkeranlæget bringer minder om områdets krigshistorie. Skanseanlæget er fredet.

Om Laurs:

• Occupation: Bondefører.

• Battle of Norre Sundby: Han blev dræbt i 1644 i slaget ved Nørresundby. Var delefoged under lensmanden på Aalborghus., 1644, Ålborg, Denmark.

Laurs blev gift med Maren Kjærulf Pedersdatter, datter af Peder Laursen Mørk og Dorte Laursdatter Kjærulff, omkring 1629 i Orum, Dronninglund, Hjørring, Denmark. Maren blev født i 1608 i Ravnstrup, Ørum, Dronninglund, Hjørring, Danmark, døde før 16 Mar. 1689 i Aagard, Ørum, Dronninglund, Hjørring, Danmark, og blev begravet den 16 Mar. 1689 i Ørum, Dronninglund, Hjørring, Danmark.

Deres børn:

+ 14 M    i. Peder Laursen Dyrskjøt blev født den 10 Apr. 1630 i Ørum, Dronninglund, Hjørring, Denmark, døde den 13 Okt. 1707 i Hoult, Jerslev Sogn, Børglum Herred, Hjørring, Vendsyssel, Danmark i en alder af 77 år, og blev begravet den 21 Okt. 1707 i Jerslev, Hjørring, Denmark.

   15 M    ii. Lars Laursen Dyrskjøt blev født i 1631 i Denmark, døde i 1684 i Denmark i en alder af 53 år, og blev begravet den 11 Feb. 1864 i Ørum, Dronninglund, Hjørring, Danmark.

   16 M    iii. Christoffer Laursen Dyrskjøt blev født i 1635 i Aagard, Ørum, Dronninglund, Hjørring, Danmark, døde i 1677 i Skånske Krig i en alder af 42 år, og blev begravet i Helsingborg.

   17 M    iv. Otto Laursen Dyrskjøt blev født den 2 Feb. 1638 i Orum, Dronninglund, Hjørring, Denmark, døde i 1713 i en alder af 75 år, og blev begravet den 14 Mar. 1713.

forrige  5. generation  Næste





14. Peder Laursen Dyrskjøt blev født den 10 Apr. 1630 i Ørum, Dronninglund, Hjørring, Denmark, døde den 13 Okt. 1707 i Hoult, Jerslev Sogn, Børglum Herred, Hjørring, Vendsyssel, Danmark i en alder af 77 år, og blev begravet den 21 Okt. 1707 i Jerslev, Hjørring, Denmark.

Notater: Dyrskjøt, Peder Larsen, 1630-1707, lærd Bonde. Han stammede fra en gammel Ditmarskerslægt og blev født 10. April 1630 i Aagaard, Ørum Sogn i Vendsyssel. Faderen, Delefoged Lars D., faldt 1644, 84 Aar gammel, som Bondefører for Vendelboerne i Kamp mod Svenskerne ved Nørre Sundby. Moderen, Anne Pedersdatter Ravnstrup, var Datter af en Selvejer i Ørum Sogn og i Slægt med dement. Efter at D. i sin Barndom havde lært at læse og skrive, kom han i sit 15. Aar paa Skriverstue i Aalborg hos Raadmand Rasmus Holst, efter hvis Død han o. 1647 sendtes til Borgmester Find Nielsen Trellund i Kjøbenhavn. I dennes Hus traadte han i Forhold til den senere bekjendte Borgmester H. Nansen, der skaffede ham Adgang til nyttig Læsning. Aaret efter maatte han dog vende tilbage til Aalborg paa Grund af en Benskade, hvorfor han forgjæves søgte Hjælp i Hovedstaden. Efter sin Helbredelse blev han først Haandskriver hos Fru Ide Gjøe paa Vrejlevkloster og senere Skriver hos en Foged paa Aastrup. (((((((((((((( fjernet dette son stod her det var noget forkert Hustru er kendt og hans ejendom Østergård i Bagterp er kendt, der findes gamle papirer på rigtigheder deraf, .))))))))))))))))) Senere kjøbte han Gaarden Knerø i Jerslev Sogn, hvor han boede til sin Død, 13. Okt. 1707. 1699 havde han afstaaet den til sine Sønner for uforstyrret at kunne hengive sig til sine Studier.

Fra sin Fader havde han arvet Kjærlighed til sit Fædrelands Historie og Fortidsminder. Han var vel bevandret i Saxe og Huitfeldt, men syslede dog særlig med Afskrivning af gamle Skjøder og andre Dokumenter, der kunde tjene til Belysning af Samfundsforholdene i ældre Tider og, hvad der fornemmelig havde Betydning for ham, vejlede ham i Studiet af danske Adelsslægters Genealogier, hvori han var godt hjemme. Derfor fik han ofte Besøg af Adelsfolk, der laante ham Ligprædikener, Stamtavler og gamle Viser. Uden for Adelstanden var der kun faa, med hvem han kunde samtale om, hvad der laa ham paa Sinde. Kun én Præst, F. Vogelius i Aasted, nævner han med Taknemmelighed. Denne laante ham Bøger og oversatte for ham Herodot, Thucydid, Xenophon og Diodor. Det maa ogsaa have været et ejendommeligt Liv, der førtes paa hans Gaard, hvor han efter endt Dagværk med Hustru og Børn foruden Saxe og Kæmpeviserne læste i Oversættelse Hesiod, Virgil og Cornelius Nepos. Hans bedste Tid begyndte dog, da Jens Bircherod blev Biskop i Aalborg. Han sendte D. Bøger, vejledede ham i hans Undersøgelser og søgte ofte selv Hjælp hos ham ved sine historiske Arbejder. D. testamenterede sine store Samlinger til Bircherod, efter hvis Død de adspredtes, men dog senere til Dels atter samledes i det store kongl. Bibliothek og Rigsarkivet. Vore Historikere, f. Ex. Langebek og Suhm, have draget Nytte af dem, men fremhæve, at de maa bruges med Varsomhed og Kritik. Hvad han har afskrevet af gamle Dokumenter, svarer vistnok ikke til de Fordringer, den historiske Kritik maa stille, men de erstatte dog de nu tabte Originaler, og mangen Gang, hvor det skorter paa Kilder, søger man endnu med Taknemmelighed tilbage til den gamle P. D.s Afskrifter.

Rugaard, Fremrag. danske Bønder S. 94 ff. Saml. t. Jydsk Hist. og Topogr. III, 225 ff.

S. M. Gjellerup. Dansk biografisk leksikon

Ved foden af Kirkebakken i Jerslev står en mindesten over Peder Larsen Dyrskjøt. I dens umiddelbare nærhed er der en lille gade, der bærer navnet P. Dyrskjøtsvej. Hvem er så denne Peder Larsen Dyrskjøt? Peder Larsen Dyrskjøt blev født den 10. april 1630 i Aagaard ved Ørum som søn af folkefører Lars Dyrskjøt. Som barn lærte Peder Dyrskjøt at læse og regne, og hans læselyst har været stor. Alt, hvad han hørte om gamle dage, huskede han på. Lars Dyrskjøt blev som 84-årig slået ihjel i et slag mod svenskerne i 1644. Hans kun 35-årige enke sad tilbage med fire sønner, hvoraf den 14-årige Peder var den ældste. Den unge enke giftede sig året efter med Niels Christensen fra Burholt. Der skulle nu findes en plads til Peder. Hans lyst var at komme til at beskæftige sig med skriftlige og boglige sysler. I 1645 blev han skriverdreng hos slotsskriver og rådmand Rasmus Jensen Holst i Aalborg. Senere kom han til København. Her fik han en benskade og måtte tage hjem for at blive helbredt. Da han igen blev i stand til at arbejde, blev han skriver hos fru Ida Gioe på Vrejlev Kloster. Her kom han til at kende flere historisk interesserede og lærde personer. I 1650 blev han ramt af en sygdom, der gjorde ham svært tunghør. Han kunne derfor ikke beholde sin plads, som han havde haft i godt to år. To år senere blev han skriver hos fogeden på Aastrup, hvor han blev til 1675. Det er åbenbart lykkedes Peder Dyrskjøt at opspare nogle penge, for i 1670 havde han købt to huse i Sterup og to i Svennum samt et bondegods. I 1675 giftede han sig med Kirsten Jensdatter Sten. I 1689 ejer han en del steder i Jerslev sogn, men selv om han nu er sin egen herre, vides det ikke, om han får bedre tid til at ofre sig for sine videnskabelige interesser. Til Jerslev I 1690'erne flyttede Peder Dyrskjøt til Jerslev sogn, hvor han kom til at bo i Kner eller Knerø, der for længst er nedlagt og måske lagt ind under Huult, som han også ejede. Biskop Jens Bircherod i Aalborg, der også var historisk interesseret, satte sig i forbindelse med Peder Dyrskjøt, hvilket bl.a. medførte en livlig brevveksling. Dyrskjøt lånte bøger af biskoppen og gav til gengæld biskoppen de oplysninger, han sad inde med. Dyrskjøt bestemte, at efter hans død skulle biskoppen have alle hans boglige og skriftlige efterladenskaber, da han ikke var sikker på, at hans børn ville passe på dem. Peder Dyrskjøt besøgte ofte Jerslev præstegård, hvor han undertiden var sammen med biskoppen. Han havde også kontakt til en fru Kristine Bech og hendes døtre i Vrå. De gav ham mange historiske oplysninger, som han omhyggeligt nedskrev. Han fandt det meget værdifuldt at få de gamle folkeminder optegnet, idet han skriver: "Der er mange Steds i Sognene adskillig Snak om Høje (og) Begravelser i den hedenske Tid. Enten det nu er Fabel eller ikke, burde det dog lige godt opskrives," og han tilføjer: "De, der ikke vil tro det, må lade være." I sine sidste år har Peder Dyrskjøt siddet i tarvelige omgivelser på sin gård i Jerslev sogn, plaget af sygdomme og alderdomssvækkelse, men alligevel fordybet i bøger og optegnelser. Han døde i 1707. Peder Dyrskjøt tog sig ikke alene af sit lands, men også af sin egns historie, og kan derfor betegnes som vort lands første lokalhistoriker.

At Peder Dyrskjøt ikke blev glemt ses af, at " Historisk Samfund i Hjørring" har rejst en mindesten for ham. Stenen blev afsløret den 26. oktober 1924 og fik sin plads foran Jerslev Kro. Stenen bærer indskriften: En Bonde brav, en Forsker klog, der Fædres Færd fra Glemsel drog. Stenen blev senere flyttet til en plads i umiddelbar nærhed af Jerslev Kirke, hvor det menes, at Peder Larsen Dyrskjøt er begravet. Kilde: Vendsyssels Årbog 1925.

kilde: http://www.denstoredanske.dk/Dansk_Biografisk_Leksikon/Landbrug,_skovbrug_og_gartneri/Bonde/Peder_Dyrskj%C3%B8t

Peder Larsen Dyrskjøt

Peder Dyrskjøt, Peder Larsen Dyrskjøt (Dyrskøt), 10.4.1630-13.10.1707, lærd bonde. Født i Ågård, Ørum sg., Vendsyssel, død i Jerslev, begravet sst. D. var på fædrene side af ditmarsisk storbondeæt og på mødrene af den vendsysselske æt Kjærulf.

Faderen faldt som bøndernes anfører i træfningen med svenskerne ved Nørre Sundby 1644, og D. kom da på skriverstuen hos slotsskriver Rasmus Holst i Ålborg indtil dennes død 1647 hvorefter han blev skriver hos borgmester Find Trellund i Kbh. 1648 tvang en benskade ham til at rejse hjem, og bødlen i Ålborg kurerede ham.

Han blev så håndskriver hos fru Ide Gøye på Vrejlevkloster og blev 1650 her angrebet af plettyfus der medførte en stedse vedvarende tunghørighed hvorfor han 1651 fratrådte stillingen; 1652 blev han underskriver hos lensmanden på Åstrup, og her var han indtil 1675 da han købte Østergård i Bagterp ved Hjørring og giftede sig.

Økonomiske forhold tvang ham 1690 til at sælge denne gård, og han flyttede så til Jerslev sogn hvor han allerede 1670 havde købt en del småejendomme, bl.a. den lille gård Kner hvor han tog ophold.

Fra faderen havde han arvet historiske interesser, og allerede som ganske ung begyndte han at læse alt det historiske stof han kunne få i hænde, ligesom at tilegne sig kendskab til tysk og i nogen grad til latin. Hans skriverstilling førte ham i forbindelse med en mængde adelspersoner og andre af hvem han lånte slægtebøger, ligprædikener og gamle arkivalier som han excerperede eller afskrev til sine historiske og genealogiske samlinger, og tid efter anden erhvervede han en betydelig bogsamling.

Da Jens Bircherod 1693 blev biskop i Ålborg fik han i ham en værdifuld og forstående arbejdsfælle, og de bistod hinanden i deres historiske syssel. D. testamenterede sine store samlinger til biskoppen, men efter dennes død 1708 blev de spredt. Ligesom Peder M. Resen ca. 1675 benyttede optegnelser af D. til sit Danske Atlas har senere historikere som Jacob Langebek, P. F. Suhm, Terkel Klevenfeldt, R. Nyerup m.fl. udnyttet dem, og N. Hancke har udgivet D.s breve til Bircherod (i uddrag) i Saml. t. jydsk hist. og top. En del af D.s håndskrifter er i original eller afskrift i Det kgl. bibliotek, men en samlet redegørelse for hans forfatterskab foreligger ikke.

Familie

Forældre: ridefoged til Ålborghus Lars Pedersen D. (1560-1644, gift 1. gang med Karen Nielsdatter) og Maren Pedersdatter (1608-89, gift 2. gang 1645 med Niels Christensen af Burholt). Gift ca. 1675 med Kirsten Sten, død ca. 1700, d. af delefoged til Sejlstrup Jens Sørensen S. i Sønder Vrå.

Ikonografi

1924 rejste Historisk samfund for Hjørring amt en mindesten for D. i Jerslev by.

Bibliografi Breve i Borgervennen 1799 375f 379-84 389-92; sst. 1800 150-52 og i Saml. til jydsk hist. og top. III, 1870-71 225-83. \endash Chr. Petresch Christensen i Vendsysselske årbøger VI, 1925 121-40 (om D.s slægt). R. Nyerup i Borgervennen. 1799 365-68. Georg Østergaard i Vendsysselske årbøger VI, 1925 98-120. \endash Optegn, i Kgl. bibl. Repertoricum diplomaticum 2.r VIII, 1936 457-63.

Om Peder:

• Occupation: Genealog.

Peder blev gift med Kirsten Jensdatter Steen, datter af Jens Sørensen Steen, MD. Kirsten blev født omkring 1643, døde i Okt. 1728 i Svennum, Jerslev, Hjørring, Denmark i en alder af ca. 85 år, og blev begravet den 24 Okt. 1728 i Jerslev, Hjørring, Denmark.

Deres børn:

+ 18 M    i. Conrad Pedersen Dyrskjøt blev født omkring 1686 i Aagaard, ORUM, HJORRING, DENMARK, døde i 1768 i Åsted, Hjørring, Denmark i en alder af ca. 82 år, og blev begravet den 5 Jun. 1768 i Aasted, Hjorring, Denmark.

   19 K    ii. Birgette Pedersdatter Dyrskjøt blev født i 1674 i Bagterp Østergaard, Sankt Hans Sogn, Vennebjerg Herred, Hjørring Amt, døde i Nov. 1750 i Jerslev i en alder af 76 år, og blev begravet den 8 Nov. 1750 i Jerslev, Hjorring, Denmark.

   20 M    iii. Steen Pedersen Dyrskjøt blev født i 1679 i Jerslev, Hjorring, Denmark, døde i 1707 i Denmark i en alder af 28 år, og blev begravet den 21 Jul. 1707 i Jerslev, Hjorring, Denmark.

   21 M    iv. Jokum Frederik Pedersen Dyrskjøt blev født omkring 1682 i Jerslev, Børglum, Hjørring, Denmark, døde i 1766 i Taars, Hjorring, Denmark i en alder af ca. 84 år, og blev begravet den 4 Maj 1766 i Taars, Hjorring, Denmark.

   22 M    v. Lars Pedersen Dyrskjøt er født omkring 1684 i Aagaard, ORUM, HJORRING, DENMARK og døde i 1732 i Outrup, Jerslev sogn i en alder af ca. 48 år.

forrige  6. generation  Næste



18. Conrad Pedersen Dyrskjøt blev født omkring 1686 i Aagaard, ORUM, HJORRING, DENMARK, døde i 1768 i Åsted, Hjørring, Denmark i en alder af ca. 82 år, og blev begravet den 5 Jun. 1768 i Aasted, Hjorring, Denmark.

Conrad blev gift med Kiersten Jensdatter Bastholm, datter af Jens Christensen Bastholm og Gertrud Pedersdatter, den 18 Jan. 1711 i Åsted, Hjørring, Denmark. Kiersten blev født omkring 1673 i Bastholm, Vrejlev, Børglum, Hjørring, Danmark, døde i Apr. 1739 i Ravnshøj, Aasted Sogn, Horns Herred, Hjørring Amt i en alder af ca. 66 år, og blev begravet i Apr. 1739 i Aasted Sogns Kirkegaard, Aasted Sogn, Horns Herred.

Deres børn:

   23 M    i. Peder Conradsen Dyrskjøtt er født i Jun. 1711 i Ravnshøj, Aasted Sogn, Horns Herred, Hjørring Amt og døde i 1771 i Aasted Sogns Kirke, Horns Herred, Hjørring Amt i en alder af 60 år.

+ 24 M    ii. Mogens Conradsen Dyrskjøt blev født i Jan. 1715 i Ravnshoj, Aasted, Hjorring, Denmark, døde den 30 Jan. 1757 i Ravnshøj, Åsted, Frederikshavn Municipality, North Denmark Region, Denmark i en alder af 42 år, og blev begravet den 30 Jan. 1757 i Aasted, Hjorring, Denmark.

forrige  7. generation  Næste



24. Mogens Conradsen Dyrskjøt blev født i Jan. 1715 i Ravnshoj, Aasted, Hjorring, Denmark, døde den 30 Jan. 1757 i Ravnshøj, Åsted, Frederikshavn Municipality, North Denmark Region, Denmark i en alder af 42 år, og blev begravet den 30 Jan. 1757 i Aasted, Hjorring, Denmark.

Mogens blev gift med Cathrine Jensdatter Skammelsen, datter af Jens Skammelsen, den 8 Okt. 1749 i Aasted Kirke, Hjorring, Denmark. Cathrine blev født omkring 1717 i of Ravnshoj, AASTED, HJORRING, DENMARK, døde i 1792 i Ravnshoj, Aasted, Hjorring, Denmark i en alder af ca. 75 år, og blev begravet i 1792 i Ravnshoj, Aasted, Hjorring, Den.

Deres børn:

   25 M    i. Ole Mogensen er født den 22 Nov. 1750 i of Ravnshoj, AASTED, HJORRING, DENMARK og døde den 3 Jan. 1757 i Ravnshøj, Åsted, Hjørring, Denmark i en alder af 6 år.

+ 26 K    ii. Ane Kirstine Mogensdatter blev født i 1753 i Aasted, Hjorring, Denmark, døde i Denmark, og blev begravet den 20 Okt. 1811 i Aasted, Hjorring, Denmark.

   27 K    iii. Kirsten Mogendatter Dyrskjot er født den 29 Sep. 1755 i Ravnshoj, Aasted, Hjorring, Den og døde den 14 Apr. 1756 i Aasted, Hjorring, Denmark.

forrige  8. generation  Næste



26. Ane Kirstine Mogensdatter blev født i 1753 i Aasted, Hjorring, Denmark, døde i Denmark, og blev begravet den 20 Okt. 1811 i Aasted, Hjorring, Denmark.

Notater: Folketælling 1801.:
Bonde og gaardbeboer Mads Jakobsen, Aasted By, Horns Herred, 70 år gammel

Hans Kone Ane kirstine Mogensdatter 46 år gammel
Deres børn.:
Mogens 19 år Ole 14 år Maren 13 år Ane Katrine 4 år Samt en søster til manden, Enke Maren Jokobsdatter 66 år, almisselem. og en tjenestepige ugifte Maren Jørgensdatter, 46 år
kilde: Torslev Lokalarkiv

http://torslev.dk/Lokalhistorie/personer/per01039.htm

Ane blev gift med Mads Jacobsen Vestergaard, søn af Jacob Madsen og Maren Chrestensdatter, omkring 1774 i of Aasted, Hjor., Den. Mads blev født den 30 Aug. 1733 i Hjørring, Nordjylland, Denmark, døde den 1 Jan. 1804 i Vestergaard, Aasted, Hjorring, Denmark i en alder af 70 år, og blev begravet den 1 Jan. 1804 i Aasted, Hjorring, Denmark.

Deres børn:

   28 M    i. Jacob Madsen blev født den 13 Aug. 1775 i Vestergaard, Aasted, Hjorring, Den, døde den 22 Jul. 1838 i en alder af 62 år, og blev begravet den 27 Jul. 1838 i Aasted, Hjorring, Denmark.

   29 K    ii. Catherine Marie Madsen er født den 26 Okt. 1777 i of Vestergaard, AASTED, HJORRING, DENMARK og døde den 8 Nov. 1777 i Aasted, Hjorring, Denmark.

   30 K    iii. Marie Cathrine Madsen er født den 14 Mar. 1779 i of Vestergaard, AASTED, HJORRING, DENMARK og døde den 13 Feb. 1780.

   31 K    iv. Maren Madsdatter er født omkring 1780 i , Flade, Hjørring, Danmark og døde i 1830 i Denmark i en alder af ca. 50 år.

+ 32 M    v. Mogens Madsen blev født den 25 Mar. 1781 i Vestergaard, Åsted, Hjørring, Denmark, døde den 1 Maj 1867 i Skærum, Horns, Hjørring, Denmark i en alder af 86 år, og blev begravet den 12 Maj 1867 i Skærum, Horns, Hjørring, Denmark.

   33 K    vi. Cathrine Madsen er født den 12 Apr. 1784 i Vestergaard, Aasted, Hjorring, Den og døde i 1784.

   34 M    vii. Ole Madsen blev født den 16 Maj 1785 i of Vestergaard, AASTED, HJORRING, DENMARK, døde den 3 Nov. 1856 i Skaerum, Hjorring, Denmark i en alder af 71 år, og blev begravet den 15 Nov. 1856 i Skaerum, Hjorring, Denmark.

   35 K    viii. Maren MADSDATTER blev født den 6 Jul. 1788 i Vestergaard, Aasted, Hjorring, Den.

   36 K    ix. Anne Madsdatter blev født den 11 Dec. 1791 i Vestergaard, Aasted, Hjorring, Den, døde den 17 Mar. 1793 i en alder af 1 år, og blev begravet den 17 Mar. 1793 i Aasted, Hjorring, Denmark.

   37 K    x. Anne Cathrine Madsdatter blev født den 5 Jun. 1797 i Aasted, Hjorring, Den., døde den 6 Sep. 1858 i Kvissel Aasted, Hjorring, Den. i en alder af 61 år, og blev begravet den 12 Sep. 1858 i Kvissel Aasted, Hjorring, Den.

forrige  9. generation  Næste



32. Mogens Madsen blev født den 25 Mar. 1781 i Vestergaard, Åsted, Hjørring, Denmark, døde den 1 Maj 1867 i Skærum, Horns, Hjørring, Denmark i en alder af 86 år, og blev begravet den 12 Maj 1867 i Skærum, Horns, Hjørring, Denmark.

Om Mogens:

• Residence: 1834, Skærum, Horns, Hjørring, Danmark.

• Residence: 1840, Skærum, Horns, Hjørring, Danmark.

• Residence: 1845, Skærum, Horns, Hjørring, Danmark.

• Residence: 1850, Skærum, Horns, Hjørring, Danmark.

• Residence: 1855, Skærum, Horns, Hjørring, Denmark.

Mogens blev gift med Else Pedersdatter, datter af Peder Svendsen og Anne Nielsdatter. Else blev født den 26 Sep. 1784 i Åsted, Hjørring, Denmark, døde den 1 Mar. 1858 i Skærum, Hjørring, Denmark i en alder af 73 år, og blev begravet den 9 Mar. 1858 i Skærum, Horns, Hjørring, Denmark.

Deres børn:

   38 M    i. Peder Mogensen blev født den 29 Nov. 1807 i Skærum, Horns, Hjørring, Denmark.

   39 K    ii. Ane Marie Kirstine Mogensen blev født den 15 Nov. 1810 i Skærum, Horns, Hjørring, Denmark.

   40 K    iii. Christiane Mogensdatter blev født den 18 Maj 1814 i Skærum, Horns, Hjørring, Denmark.

   41 K    iv. Christiane Mogensdatter er født den 18 Maj 1814 i Skærum, Horns, Hjørring, Denmark og døde den 5 Sep. 1844 i en alder af 30 år.

   42 K    v. Else Catrine Mogensen blev født den 25 Aug. 1816.

+ 43 M    vi. Mads Christian Mogensen blev født den 16 Feb. 1819 i Skudsig, Skaerum, Hjorring, Denmark.

   44 M    vii. Lars Christian Mogensen blev født i 1822 i Skaerum, Hjorring, Denmark, døde den 6 Okt. 1823 i Skaerum, Hjorring, Denmark i en alder af 1 år, og blev begravet den 12 Okt. 1823 i Skaerum, Hjorring, Denmark.

   45 M    viii. Lars Mogensen blev født den 3 Mar. 1823 i Skudsig, Skaerum, Hjorring, Denmark.

   46 K    ix. Mariane Morgensen blev født den 13 Aug. 1824 i Skudsig, Skaerum, Hjorring, Denmark.

   47 M    x. Svend Mogensen blev født den 5 Jul. 1827 i Vejrbakken, Skærum, Hjørring, Denmark, døde den 31 Dec. 1919 i Møllehuset, Hørby, Hjørring, Denmark i en alder af 92 år, og blev begravet den 8 Jan. 1920 i Gærum, Horns, Hjørring, Denmark.

forrige  10. generation  Næste



43. Mads Christian Mogensen blev født den 16 Feb. 1819 i Skudsig, Skaerum, Hjorring, Denmark.

Mads blev gift med Christine Sørensdatter, datter af Søren Christensen og Maren Thomasdatter, den 2 Jun. 1843 i Elling, Horns, Hjørring, Denmark. Christine blev født den 2 Aug. 1816 i Elling, Horns, Hjørring, Denmark.

Om Mads og Christine:

• Residence: 1855, Elling, Hjørring, Danmark.

Deres børn:

   48 M    i. Mogens Peter Madsen blev født den 16 Aug. 1843 i Elling, Horns, Hjørring, Denmark.

+ 49 K    ii. Else Marie Madsdatter blev født den 7 Mar. 1846 i Hjørring, Horns herred, Elling sogn,, døde den 2 Jun. 1926 i Snerpens hus, Tolne, Hjørring, Denmark i en alder af 80 år, og blev begravet den 8 Jun. 1926 i Tolne kirkegaard, Tolne sogn, Horns herred.

   50 M    iii. Soren Madsen blev født den 5 Feb. 1850 i Elling, Horns, Hjørring, Denmark.

forrige  11. generation  Næste



49. Else Marie Madsdatter blev født den 7 Mar. 1846 i Hjørring, Horns herred, Elling sogn,, døde den 2 Jun. 1926 i Snerpens hus, Tolne, Hjørring, Denmark i en alder af 80 år, og blev begravet den 8 Jun. 1926 i Tolne kirkegaard, Tolne sogn, Horns herred.

Else blev gift med Christian Peter Knudsen, søn af Knud Nielsen og Birgitte Nielsdatter, den 26 Dec. 1867 i Tolne, Hjorring, Denmark. Christian blev født den 26 Mar. 1838 i Åsted, Hjørring, Denmark, døde den 17 Feb. 1916 i Snerpens hus, Tolne, Hjørring, Denmark i en alder af 77 år, og blev begravet den 8 Jun. 1926.

Om Christian og Else:

• Residence: 1855, Tolne, Hjorring, Denmark.

Om Christian:

• Residence: 1850, Åsted, Horns, Hjørring, Danmark.

• Residence: 1880, Tolne, Horns, Hjørring, Danmark.

• Residence: 1906, Tolne, Horns, Hjørring, Danmark.

• Residence: 1916, Tolne, Horns, Hjørring, Denmark.

Deres børn:

   51 M    i. Marius Christian Knudsen blev født den 2 Jan. 1869 i Åsted, Hjørring, Denmark.

   52 M    ii. Christen Christian Knudsen blev født den 31 Mar. 1871 i Åsted, Hjørring, Denmark.

   53 K    iii. Birgitte Mathilde Knudsen blev født den 1 Aug. 1873 i Mosbjerg, Hjørring, Denmark.

   54 M    iv. Thomas Peter Knüdsen blev født den 22 Aug. 1875 i Mosbjerg, Horns, Hjørring, Denmark.

   55 K    v. Ane Mariane Louisa Knudsen blev født i 1877.

   56 M    vi. Søren Marinus Knudsen blev født i 1880.

+ 57 K    vii. Ottine Sofie Knudsen (Witrup) blev født den 4 Aug. 1882 i Tolne, Hjørring, Denmark.

   58 M    viii. Niels Christian Knudsen blev født i 1885.

   59 M    ix. Valdemar Mathinus Knudsen blev født i 1887.

   60 K    x. Helga Elise Marie Knudsen blev født den 3 Mar. 1890 i Tolne, Hjørring, Denmark.

forrige  12. generation  Næste





57. Ottine Sofie Knudsen (Witrup) blev født den 4 Aug. 1882 i Tolne, Hjørring, Denmark. Et andet navn for Ottine var Ottine Sofie Knudsen.

Notater: NAMR Knudsen

Om Ottine:

• Residence: 1901, Åsted, Horns, Hjørring, Danmark.

• Residence: 1925, Flade, Horns, Hjørring, Denmark.

Ottine havde et forhold til Odin Emanuel Stær, søn af Olaf Staehr og Ane Amalia Pedersen, omkring 1899. Odin blev født den 15 Dec. 1880 i Tolne sogn, Horns herred, Hjørring.

Deres barn:

+ 61 K    i. Klara Alvilda Marie Knudsen blev født den 17 Feb. 1900 i Snerpen, Tolne, Hjørring, Denmark.


Ottine blev gift med Christian Valdemar Nielsen (Vittrup), søn af Peder Nielsen og Nicoline Simonsdr, den 2 Nov. 1900 i Åsted, Hjørring, Denmark. Christian blev født den 25 Jul. 1874 i Aasted, Hjorring, Denmark.

Deres børn:

+ 62 M    i. Ejnar Witrup .

   63 M    ii. Ejnar Nikolaj Nielsen blev født den 6 Jan. 1904 i Åsted, Hjørring, Denmark.

   64 K    iii. Petra Witrup .

forrige  13. generation  Næste





61. Klara Alvilda Marie Knudsen blev født den 17 Feb. 1900 i Snerpen, Tolne, Hjørring, Denmark.

Klara blev gift med Johannes Nørgaard omkring 1922.

Deres børn:

+ 65 M    i. Børge Nørgaard .

+ 66 K    ii. Inga Elisabeth Hansen .

Klara havde et forhold til Michael Marinus Thomsen, søn af Marinus Jensen , Maler og Antomine Martine Thomsen, i 1920. Michael blev født den 17 Okt. 1902 i Skippergade, Frederikshavn.

Om Michael:

• Folketælling: Søgade.

• Fremstillet i kirken: 19 Jul. 1903, Frederikshavn kirke.

• Folketælling: 1 Feb. 1911.

• Konfirmation: 1 Okt. 1916, Frederikshavn kirke.

• Beskæftigelse: Slagtersvend, 1921.

• Folketælling: 1925, Boensgade 11. 4

• Udlagt barnefader: 29 Maj 1921, Bangsbo Strand Kirke.

• Beskæftigelse: Slagtersvend, 1930, Graasten Andels slagteri. 5

• Folketælling: 1930, Boensgade 11. 5

• Beskæftigelse: Opsynsmand, 5 Nov. 1940, Frederikshavn Andels slagteri.

• Folketælling: 5 Nov. 1940, Boensgade 22 stuen, Frederikshavn, hjørring.

Deres barn:

+ 67 M    i. Poul Erik Knudsen blev født den 23 Apr. 1921 i Flade sogn, Baader.

62. Ejnar Witrup .

Ejnar blev gift med Agnes Witrup.

Deres børn:

   68 M    i. Svend Witrup .

   69 M    ii. Erik Witrup .

forrige  14. generation  Næste



65. Børge Nørgaard .

Børge blev gift med Marie Nørgaard.

Deres børn:

   70 K    i. Birthe Nørgaard .

   71 K    ii. Marianne Nørgaard .

   72 M    iii. Per Nørgaard .

   73 K    iv. Inge Nørgaard .

66. Inga Elisabeth Hansen .

Notater: NAMR Nørgaard

Inga blev gift med Kalle Hansen.

Deres børn:

   74 M    i. Torben Hansen .

   75 M    ii. Flemming Hansen .

   76 M    iii. Ole Hansen .


67. Poul Erik Knudsen blev født den 23 Apr. 1921 i Flade sogn, Baader.


Poul blev gift med Margit Krath Nielsen, datter af Andreas Christian Nielsen og Rasmine Christine Chistensen. Margit blev født den 16 Aug. 1918, døde den 18 Aug. 1998 i en alder af 80 år, og blev begravet i Frederikshavn.

Deres børn:

+ 77 M    i. Palle Nørgaard Knudsen er født den 16 Maj 1955 i Frederiksberg hospital.

   78 M    ii. Bjarne Nørgaard Knudsen er født den 2 Feb. 1957 i Frederiksberg hospital.

+ 79 K    iii. Berit Nørgaard Knudsen er født den 13 Jan. 1960 i Frederiksberg, Godthaab sogn.

forrige  15. generation





77. Palle Nørgaard Knudsen er født den 16 Maj 1955 i Frederiksberg hospital.

Palle blev gift med Lisbeth Wendt, datter af Jørgen Wendt og Else Wendt. Lisbeth er født den 14 Mar. 1956.

Deres børn:

   80 K    i. Signe Nørgaard Wendt er født den 15 Maj 1983.

   81 M    ii. Mathias Nørgaard Wendt er født den 16 Jul. 1988 i Luxembourg.


79. Berit Nørgaard Knudsen er født den 13 Jan. 1960 i Frederiksberg, Godthaab sogn.

Fødselsnotater: (Forskning): Født Troværdighed: 0

Notater: NAMR Knudsen

Om Berit:

• Beskæftigelse: Bankassistent i Unibank.

Berit blev gift med Hans-Henrik Andersen, søn af Henrik Andersen 6 og Johnna Ingeborg Brusvang, den 13 Sep. 1997 i Københavns Rådhus. Hans-Henrik er født den 13 Aug. 1960 i Fakse Sygehus.

Om Hans-Henrik:

• Beskæftigelse: Edb-konsulent.

Deres barn:

   82 K    i. Maja Anine Nørgaard Andersen er født den 26 Maj 2000 i Østerbro, Rigshospitalet.

Kilder




1. Folketælling 1906.

2. Folketælling 1911.

3. Folketælling 1916.

4. Folketælling 1925.

5. Folketælling 1930.

6. The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, "FamilySearch Family Tree," database, FamilySearch (http://www.familysearch.org), entry for Henrik Andersen; citing Henrik Andersen in household of Anders Jørgen Andersen, "Denmark Census, 1925", https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:Q2ZZ-CKY1, "Denmark Census, 1925," database, FamilySearch (https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/Q2ZZ-CKY1 : 15 November 2017), Henrik Andersen in entry for Anders Jørgen Andersen, Gamtofte, Båg, Odense, Denmark; from "1925 Denmark Census," database and images, MyHeritage ( https://www.myheritage.com : 2016), film 0227; citing household 379106, Rigsarkivet, København, Danmark (National Archives, Copenhagen, Denmark); FHL microfilm 103,920,994.


Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 10 Okt. 2019 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af hjemmesidens ejer